ΠΥΡΚΑΓΙΑ!

Πριν από πολύ καιρό, σε μια μακρινή περιοχή ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά! Η φωτιά ξεκίνησε από ένα βουνό και ήταν σχετικά μικρή. Στη συνέχεια όμως, εξαιτίας του αέρα δυνάμωσε και άρχισε να κινείτε με ταχείς ρυθμούς, καταστρέφοντας ό,τι έβρισκε στο διάβα της. Όταν έφτασε στο δάσος της περιοχής, τα ζώα μόλις αντιλήφθηκαν τη φωτιά άρχισαν να τρέχουν τρομοκρατημένα για να σωθούν. Εκείνη τη στιγμή είχαν ξεχάσει τις παλαιές έχθρες που είχαν μεταξύ τους, καθώς μπορούσες να δεις σαρκοφάγα να τρέχουν μαζί με τα φυτοφάγα ζώα. Επιθυμούσαν περισσότερο να ξεφύγουν από τον κίνδυνο που τα απειλούσε, παρά να κατασπαράξουν κάποιο αδύναμο ζώο.

Παράλληλα, στον ουρανό εκατομμύρια πουλιά πετούσαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για να ξεφύγουν από τον κίνδυνο. Μεγάλο σοκ ήταν και για αυτά η πυρκαγιά. Λίγο πριν το ξέσπασμα της, εκείνα πετούσαν ανέμελα στον ουρανό και όταν κουράζονταν ξαπόσταιναν στα κλαδιά των δέντρων και κελαηδούσαν, εξαίροντας με αυτόν τον τρόπο την ομορφιά της φύσης. Όταν όμως είδαν τη φωτιά να ζυγώνει, φοβήθηκαν τόσο πολύ που πέταξαν φοβισμένα να φύγουν. Επίσης, τους σχίζονταν η καρδιά βλέποντας το πολυαγαπημένο τους δάσος να τυλίγεται στις φλόγες!

Όλα τα ζώα που ζούσαν σε αυτό το δάσος ήταν κατατρομαγμένα από τις εξελίξεις! Τη μεγαλύτερη όμως αγωνία την έζησαν όσα από αυτά ήταν γονείς! Μια μάνα αρκούδα έτρεχε προσπαθώντας να διαφυλάξει όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά και τα αρκουδάκια της, τα οποία ήταν συγκλονισμένα από το γεγονός που βίωναν. Δυστυχώς όμως, μια αλεπού δεν μπόρεσε να σώσει όλα τα μικρά της!

Από την άλλη πλευρά, τα φυτά δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν τον κίνδυνο. Σε αντίθεση με τους φίλους τους τα ζώα, όσο κι αν προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να τα ακολουθήσουν, διότι οι ρίζες τους βρίσκονταν αρκετά βαθιά στο έδαφος. Έτσι, ανήμπορα όπως ήταν, δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα άλλο από το να αποδεχτούν αναγκαστικά τη μοίρα τους. Λίγο πριν το τραγικό τέλος, αποχαιρετούσαν για τελευταία φορά τον τόπο που μεγάλωσαν και παραδίδονταν στις φλόγες! Κάποια έντομα βρίσκονταν πάνω στα λουλούδια και αρνούνταν να τα εγκαταλείψουν. Τα λουλούδια ήταν οι πολυτιμότεροι τους φίλοι. Εκείνα ήταν που τους εξασφάλιζαν τροφή, εκείνα ήταν που τα προστάτευαν από τη ζέστη και τις βροχές, εκείνα τους προσέφερναν την καλύτερη συντροφιά που θα μπορούσαν να αποζητήσουν. Τα έντομα ήθελαν να μοιραστούν την ίδια μοίρα με αυτά. Τα λουλούδια όμως δεν το ήθελαν αυτό και τα παρότρυναν να φύγουν:

Φίλοι μας έντομα, δεν πρέπει να μείνετε άλλο εδώ! Κι εμείς δεν θέλουμε να σας αποχωριστούμε, αλλά σας αγαπάμε πολύ και δεν θέλουμε να πάθετε κανένα κακό. Αν μας αγαπάτε κι εσείς, φύγετε γρήγορα από εδώ!

Τα έντομα με βαριά καρδιά εγκατέλειψαν τα αγαπημένα τους φυτά, χωρίς να κοιτάξουν πίσω. Δεν άντεχαν να αντικρίσουν αυτό που θα συνέβαινε στα τελευταία στη συνέχεια.

Δεν ήταν όμως μόνο τα φυτά και τα ζώα που υπέφεραν από την πυρκαγιά αυτή , αλλά και οι άνθρωποι! Η φωτιά μετά από το δάσος κατευθύνθηκε προς το χωριό της περιοχής. Μόλις οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν την παρουσία της, τους έπιασε μεγάλος πανικός. Οι πυροσβέστες προσπάθησαν να τη σβήσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν, επειδή η εξάπλωσή της ευνοούνταν από τον αέρα! Τότε οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν κακήν κακώς τα σπίτια τους για να γλυτώσουν!

Κανείς δεν περίμενε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη συνέχεια! Οι φλόγες – των οποίων το ύψος ήταν 30 μέτρα!- άρχισαν να καταστρέφουν τα πάντα! Σπίτια, μαγαζιά, χωράφια, εκκλησίες….. όλα έγιναν στάχτη! Τίποτα δεν γλύτωνε από αυτήν την πύρινη λαίλαπα! Οι κάτοικοι έβαζαν τα κλάματα βλέποντας τις ακίνητες περιουσίες τους να αφανίζονται και παράλληλα εκνευρίζονταν που δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Επίσης, χιλιάδες οικογένειες ξεχύνονταν στους δρόμους, με τις μητέρες να κρατούν σφιχτά στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους, τα οποία ούρλιαζαν από τον τρόμο! Σημειώθηκαν όμως και περιπτώσεις που πολλά παιδιά δεν μπορούσαν να βρουν μέσα στο τρομοκρατημένο πλήθος τους γονείς τους και το αντίστροφο!

Κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν από την πυρκαγιά, κάποιο άλλοι όμως βρήκαν οικτρό θάνατο! Πολλοί ηλικιωμένοι, εξαιτίας των κινητικών τους προβλημάτων, δεν μπόρεσαν να φύγουν από τα σπίτια τους, ενώ πολλές οικογένειες έχασαν συγγενείς τους από τη φωτιά! Μάλιστα, μερικά αντρόγυνα δεν μπόρεσαν να σώσουν τα παιδιά τους και παράλληλα δεν ήταν λίγα τα παιδιά που έχασαν τον ένα ή και τους δύο γονείς τους!

Εν γένει, η πυρκαγιά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε εκείνην την περιοχή. Κάποια στιγμή ο αέρας κόπασε, με αποτέλεσμα η φωτιά να σταματήσει. Το τραγικό αυτό γεγονός ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού! Λίγες μέρες αργότερα συνελήφθησαν οι δράστες. Το κακό όμως έγινε…..

Για αυτούς τους λόγους, είναι ύψιστη ανάγκη η λήψη μέτρων που να αποτρέπουν τέτοιου είδους φαινόμενα, διότι οι επιπτώσεις τους επηρεάζουν τόσο τον άνθρωπο, όσο και τη φύση!

Σχολιάστε